Äger du en båt sedan länge - Ge dig tid att träna!
För dig som haft båt länge i familjen och som av olika anledningar vill men inte haft möjlighet att själv köra båten. Troligen är du redan skicklig på navigation och att hantera fendrar och tampar, men du vill också kunna köra. Nu är det äntligen din tur att ta kommando över ratten!
"Jag vill sitta bakom ratten men det har aldrig blivit tillfälle"
Tänk så många gånger ni kastat loss och lagt till med båten. Alla dessa äventyr. Och varje år bestämmer ni att nu är det Din tur, nu ska Du få sitta bakom ratten när ni lägger till, men så blir det inte. Gamla vanor är svåra att bryta.
"Varför lär jag mig aldrig?"
Trots att du tagit manöverkurser och din partner har vid flera tillfällen försökt visa hur hen gör. Men ändå känner du att det är för nervöst och obegripligt. Och för varje gång känner du dig lite skamsen. Hur svårt ska det va?! Vet du vad: Vi förstår precis! Det finns en enkel förklaring och du är fullt normal!
Vanliga frågor och svar för dig som haft båt länge men ännu inte kört den
Här nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren för dig som ägt båt i familjen länge men som ännu inte fått tid att träna.
Båten ormar sig
Om vi har en v-bottnad båt så blir den lite ormig i låg fart. Om din partner har mer vana att köra, har hen troligen redan en vana att ha "is i magen" med rattrörelser eftersom det kan vara några sekunders fördröjning på effekten av att du vrider på ratten. Om ni har en plastbåt som är vindkänslig påverkar det också, i synnerhet om ni kör mot vinden eller har den i sidan. Dessutom kan det vara så att dina bilkörar-referensramar förväntar sig att båten ska gå rakare.
Skillnad på drev och rak axel
Jag testade att backa med vår Albin 25 och det höll på att sluta i katastrof för den svängde inte alls dit jag tyckte den skulle svänga. Varför funkar den inte som andra båtar?
Albin 25 har som många andra snipor rak axel, vilket gör att den inte får samma vridmoment som en båt med drev. Båtar med rak axel svänger bara åt ett håll när man backar, beroende på åt vilket håll propellern snurrar. Även kallat "propellerverkan".
Ormig båt i trafikerade kanaler
Jag känner mig så osäker i kanaler och trånga passager med mötande trafik där jag måste ha låg fart. Hur undviker jag att krocka?
Testa att "puffa" båten med korta växlar. Om det är mycket vind och du har ett kapell på sidorna av båten, ta bort kapellsidorna. Har du besättning i båten, placera en eller flera av dem i fören. Då tyngs båten ner och den ormar sig mindre.
Hur fickparkerar jag en båt?
Jag har en båt med utombordare och inga andra hjälpmedel. Hur ska jag "fickparkera" mellan två båtar, till exempel när jag ska tanka?
Om du har utombordare betyder det att du har ett drev, där hela propellern vrider sig när du rör på ratten. Då kan du lägga till långsides mellan två båtar genom att backa in aktern. När du ska ut igen gör du om samma moment fast tvärtom. Titta på vår film. För båtar med en eller flera bogpropellrar samt rak axel är det en annan teknik.
Min partner måste VÅGA lägga till
Jag vet att min partner gärna vill kunna lägga till, men hen vågar inte. Jag har försökt att lära hen men hon tycker bara jag är en dålig lärare. Vad ska jag göra?
Om hen uttryckligen sagt att hon vill lära sig, kan det vara bra att ta hjälp utifrån. Börja med att titta på de filmer som finns på internet och Youtube. När ni ska ut och träna i er egen båt är det bäst att börja på morgonen då ni är pigga och utvilade. Ha som målbild att ni under de första veckorna på säsongen har 3-5 tillfällen på minst 2 timmar då ni bara tränar på tilläggning i er egen hemmahamn om det finns förutsättningar. Har ni en tank- eller septitanksbrygga i närheten och det är lugn trafik är de också bra ställen att träna på.
Min partner måste VILJA lägga till
Det är inte bara för att jag ska kunna dricka alkohol. Tänk om det händer mig något? Jag vill att min partner ska vilja köra båten och lägga till. Hur gör jag?
Det går förstås aldrig att tvinga någon att vilja göra något de inte vill. Men säkerhetsaspekten är viktig så det är en bra morot. Föreslå till din partner att hen tar en coachning tillsammans med någon eller några bekanta, släkting, familjemedlem, arbetskollega.
Saknar mod att ta plats vid ratten
Jag vill köra när vi lägger till men vågar inte. Känns för riskfyllt, för mycket ansvar. Min partner uppmuntrar mig men jag känner samtidigt att hen helst vill sitta vid ratten själv och hen litar inte på mig. Så fort vi närmar oss bryggan lämnar jag över ratten och går o fixar med fendrar o tampar.
Om ni haft båt ett tag har både du och din partner starka muskel och känslominnen, invanda beteenden som nu nästan blivit omedvetna. Dels har du en "autopilot" som känner sig trygg med fendrar och tampar och att du slipper ansvaret att köra, och även om din partner säkert känt sig nervös flera gånger genom åren, så har varje tilläggningstillfälle varit en läroprocess. En förklaring till att du upplever att din partner helt vill köra är troligen en kombination av att ni båda är osäkra och att han kanske projicerar sin rädsla på dig, vilket i sin tur gör dig mer osäker. Detta är 'bara' beteendemönster som går att coacha bort.
Varför lär jag mig aldrig?
Jag förstår inte, jag har så lätt att lära allt annat, men inte när det gäller vår motorbåt som vi haft i många år. Jag skäms mer för varje år som går. Hur kommer det sig att jag aldrig lär mig?
Det kan bero på många orsaker. En av de viktigaste är troligen för att du aldrig får chansen att lära dig passivt genom att se på hur någon annan gör med ratt och reglage när det är dax för tilläggning, för då är du förmodligen utanpå båten och håller på med tampar och fendrar. Du får aldrig se "the action", du får inte tillfälle att "spegla" någon annans beteende. Dessutom vill du inte lämna ditt ansvar eftersom det behövs, och skulle ni byta roller känner du dig övergiven vid ratten eftersom din partner gör "ditt vanliga jobb". Därför är det viktigt att ge dig själv tid att träna och att du och din partner medvetet utmanar era respektive beteendemönster.
Nya tidens båtkvinnor
Läs artikeln om tre kvinnor som tagit steget och blivit kaptener med ett stadigt tag på ratten.
Paket för dig som haft båt länge men inte kört
3 tim personlig träning i din båt
4 998 kr
Nu är det din tur att sitta vid ratten. Vi coachar dig i din båt, i din egen specifika situation och tränar på det du behöver mest.
Baserat på beteendevetenskap får du tankeverktyg för att kunna coacha dig själv och andra.
Om målbilden är att det är flera som ska använda båten tillsammans samtidigt, är det bra om ni alla är med. Även om någon kan mycket mer. Max 3 pers i båten.
- 3 timmar på sjön
- Skräddarsytt efter dina behov
- Praktisk träning
- Manövrering & Navigation
- Personlig utveckling & ledarskap
- Inkl vår resa till/från din båt
“Jag gav ett Presentkort på Neptuniacoachning till min fru Helena. Bland det bästa jag gjort! Helena kör, lägger till och lugn och harmoni har spridits ombord på vår Coronet.”
“Jag skäms över att jag aldrig kört, även om vår familj ägt båtar och skärgårdshus i generationer. När jag äntligen tog tag i mina egna rädslor, visare det sig att jag faktiskt kunde mer än vad jag trodde och nu är jag helt fri och kan ta ut båten själv. Vilken frihet!"
”Jag erkänner att det faktiskt varit jag som hindrat min fru att köra alla dessa år. Mest pga min egen osäkerhet, vilket Neptunias coach fick mig att inse. Min fru kör så mycket bättre än jag, och nu när jag har en fantastisk chaufför kan jag också njuta av en drink."
“Jag har alltid trott att det är jobbigt att köra och när vi är i båten vill jag ha semester, inte ännu en sak att tvingas göra. Men faktum är att nu när jag kört med en coach så förstår jag att det är ju roligt att köra, och dessutom avkopplande. Tänk vad jag har lurat mig själv i så många år.
“Haha, det är lite som "the best kept secret in town" - att köra båt är ju kul och inte alls svårt. Bra att ändå behålla delegationen att den som kör slipper annan markservice som att ta hand om barn, hund och laga kaffe, mat, fendra av och fixa med tampar. Är man kapten så slipper man ju det... eller?
”Neptunias coach gav mig och min fru exakt de tekniker och tankeverktyg vi behövde för att kunna peppa och coacha varandra. Vi har blivit så mycket bättre på kommunikation med varandra, planerar hur tilläggningen ska gå till och nu lär vi ut det till våra barn och barnbarn".