Glädjefullt båtliv för alla åldrar

Semestern är äntligen igång och ni ska ut med barnen. Det kan bli en utmaning när flera olika åldrar och viljor ska tillgodoses.

Flera viljor på liten yta

Ni är flera i båten med olika åldrar, behov och ösnkemål. Detta kan skapa konflikter, i synnerhet om man inte har samma egenutrymme som man är van vid hemma.

Barnfamilj äter lunch i motorbåt.
Barnfamilj med småbarn kör motorbåt i Karlbergskanalen, Mälaren i Stockholm.

När hänsyn i båten ibland glöms bort

I marin utbildning talar man alltid om att visa hänsyn på sjön, men ibland kan det blir stökigt, nervöst och man glömmer bort att lyssna till de familjemedlemmar man har i båten. 

Minnen för livet 

De som tidigt introducerats till båtlivet får minnen för resten av sitt liv. Nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna och svaren för er som har barn och tonåringar ombord på båtsemestern så att er båtupplevelse blir ett glädjefullt minne för livet.

Två flickor i motorbåt i skymning, Mälaren Stockholm.

Vår tonåring vill inte följa med

Vi vet inte vad vi ska göra åt vår tonåring som knappt vill följa med oss ut i båten längre. Hen tycker det är obekvämt att vara ute i båten flera dygn. Samtidigt vill vi inte lämna hen själv kvar hemma under våra  semesterveckor. Hur kan vi peppa hen att följa med?

Beroende på båtmodell och vart vi har er båtsemester finns det olika sätt att underlätta för er tonåring att vilja följa med. Går det att i båten skapa något eget, någorlunda avskilt utrymme. T.ex. genom att sätta ut ett draperi? Om ni har båtsemestern i ett område som har tillgång till reguljära skärgårdsbåtar kanske det går att er tonåring "mönstrar av och på", och kan följa med under kortrade perioder på några få dygn? Tillåter er båtmodell att hen kan ta med sig en kompis, kanske ni har ett tält som de kan sova i?

Ingen ordning på prylar

Jag blir så stressad över allas prylar. Jag försöker förmå alla i vår familj att plocka undan och hålla reda på sina saker, men när det stoppas undan, glömmer vi bort var vi har lagt sakerna. Hur får vi ett fungerade sätt att hålla ordning på liten yta?

Att hålla ordning på allas saker i en båt kan vara en utmaning. Det bästa är att se till att alla familjemedlemmar har sitt eget "dedikerade" utrymme där de har sina saker, samt ansvaret för att där hålla ordning. Köp genomskinliga plastlådor i olika storlekar och skriv kortfattat på vita lappar vad det är för innehåll. 

Trött på markservice

Märkligt, men det är som att så fort vi kliver på båten så får jag automatiskt rollen som den som ska stå för all service. Laga mat, städa, fixa med tampar och fendrar när vi lägger till. Jag vill istället köra, för då verkar man få slippa allt annat jobb. Men min partner vill inte. Hur kan jag ändra på detta?

Invanda roller behöver tid för att ändras. Det första du bör göra är att ta upp denna med din partner. Påtala hur du känner och börja processen att förändra era roller. Om din partner absolut inte vill, fundera på vad du då har för alternativ och vad de kostar: Om båtsemestern blir för jobbig för dig, vad kan du/ni göra istället? Eller kanske hitta en medellösning - vissa dagar kör du, andra dagar för din partner. 

Vårt barn vägrar flytväst

Vi är nyblivna båtägare och hur vi än gör så vägrar vår 5-åring att ha på sig flytvästen. Hur kan vi göra för att ändra på detta?

Om ni är nya i båtlivet så kan det behövas lite tid för ert barn att förstå att detta är och ska vara standard. Det brukar hjälpa om barnet ser att både ni och andra barn har flytväst på sig. Om ni åker till en hamn där det finns andra barn som springer runt på bryggan, kanske fiskar eller fångar fisk med håv, då kan det bli en bra inspiration för ert eget barn att ha flytväst. Det är också bra att förklara för barn VARFÖR det är viktigt med flytväst.

Mobil och sociala medier

Hur kan vi vår tonåring att sluta spendera så oerhört mycket tid på mobilen när vi är ute med båten?

Det finns ingen bättre plats än på båten att börja förändra sina vanor gällande mobilanvändandet - och det gäller även föräldrar! Börja därför med att vara en förebild och minska ditt eget användande. Bestäm tider då det inte är tillåtet att använda mobilen, som t.ex. efter kl 19 på kvällen. Börja gradvis för att minska tid med mobilen och ersätt det med upplevelser som båtlivet ger. Kanske ni har en SUP eller jolle som barnen kan ro ut i. Har ni kommit till en ny ö, gå på upptäcktsfärd, plocka bär eller svamp. Ladda gärna ner vår "Bra-att-ha-lista" för barn upp till 12 år.

Tips för regniga dagar

Mycket går bra så länge det är vackert väder, men vad gör vi när det regnar?

Se till att ha båten full med spel, böcker och kreativt material. T.ex. målarböcker, pennor, kanske pärlor, modellera. Även om ni kanske vill sträva efter mindre skärmtid kan det vara bra att ha någon nerladdad film eller serie att ta fram just för regniga dagar.

Blog

Gratis - Packlista för båtfärder med barn och tonåringar

Är du osäker på vad du ska packa i båten? Här kan du ladda ner vår packlista!
Blog

Underbart är kort - båtliv med barn och tonåringar

Att ha barn och tonåringar med på båten innebär både glädje och utmaningar. Ni som har barn som idag hunnit bli vuxna vet vad jag talar om. Tiden går snabbt och snart när de utflugna, även från båten. Till er som fortfarande har småttingar ombord, passa på att njuta så länge det varar. Så här har det sett ut för mig och min dotter.

Paket för dig som har barn och tonåringar ombord

3 tim personlig träning i din båt

4 998 kr

Vi coachar dig i din båt, i din egen specifika situation och tränar på det du behöver mest. 

Baserat på beteendevetenskap får du tankeverktyg för att kunna coacha dig själv och andra i utmanade miljöer.

Om målbilden är att ni är flera som ska använda båten tillsammans samtidigt, är det bra om ni alla är med. Även era barn och tonåringar!

Och även om någon kan mycket mer än andra i familjen. Max 3 pers i båten.


  • 3 timmar på sjön
  • Checkmark Skräddarsytt efter dina behov
  • Praktisk träning
  • Checkmark Manövrering & Navigation
  • Checkmark Personlig utveckling & ledarskap
  • Inkl vår resa till/från din båt

“Neptunias coach fick oss att inse att vi var alldeles för otydliga när det gäller att hålla ordning och reda och jag hade ett omedvetet beteende av att curla mina barn som om de fortfarande vore små. När de väl fick tydliga roller och uppdrag blev de mer engagerade och glada i båten.”

“Ha, och jag som trodde att min familj kan läsa mina tankar och att mina suckar räckte för att de skulle förstå vad jag egentligen vill ha hjälp med, i synnerhet när vi ska lägga till."

”Neptunias coach fick mig att inse att jag själv är en viktig förebild för mina tonårsbarn. Så nu spenderar jag betydligt mindre tid scrollandes på min mobil och jag märker att atmosfären i båten blir mer gemytlig".

Fyll i dina kontaktuppgifter och prenumerera på vårt nyhetsbrev