Hur ni får mer harmoni ombord
Att hantera relationer i en båt kan bli utmanande. Känslor kan vara hur bra som helst på land, men i båten blir stämningen en helt annan.
Att lyssna - på riktigt
En båt, en helgtur eller en semester, båtlivet innehåller många förväntningar och många gånger är dessa inte tydliga, vilket kan skapa irritation.
Att kunna ge och ta emot feedback
Upplever ni att det är extra svårt att få till en bra kommunikation i båten? Ni är inte ensamma.
Låt inte er kärlek gå på grund
Nedan har vi listat några vanliga frågor och svar som kan underlätta er relation i båten.
Hen blir personlighetsförändrad
Vi har varit gifta i många år och fungerar jättebra på land, men i båten när vi ska lägga till blir min partner som förbytt. Varför?
Troligen beror det på stressen det innebär att inte känna full kontroll på situationen i båten. Många upplever just tilläggning som ångestfylld eftersom det är många faktorer som gör att man måste vara snabb och flexibel. Det bästa är att vara så förberedd som möjligt och att ni tillsammans går igenom hur tilläggningen ska gå till innan ni går in i en trång hamn. Steg för steg, moment för moment. Tala också igenom eventuell reservplan att ta till om det behövs.
Min partner tror inte på mig
Vi har försökt byta roller och att jag kör, men min partner ska hela tiden anmärka på vad jag gör, som att hen inte tror på mig. Hur ska vi göra för att få detta att funka?
Börja med att påtala för din partner hur du upplever den feedback du får. Fråga vad det är som gör hen osäker på dig och vad hen behöver för att känna sig tryggare. Om din partner blir en sk "anti-coach" kan det ibland handla om att hen projicerar sina egna brister och oro på dig. Ett sätt att komma vidare är att tydliggöra exakt vad oron handlar om och att ni gör en tydligare plan på hur ni ska hantera en viss situation. Steg för steg, och även gå igenom en reservplan.
Sociala arv i båten
Min partner vill inte erkänna det men hen är väldigt påverkad av sina föräldrar och hur deras båtliv har sett ut i generationer. Jag tycker det känns gammaldax med dålig jämlikhet, det blir dålig stämning så fort de äldre är med och jag vet inte hur jag ska bryta dessa mönster och stämningen som blir i båten.
Bara det att du förstår varför ni beter er som ni gör är en stor framgång. Det är inte lätt att bryta sociala beteenden som gått i arv. Om du inte tagit upp detta med din partner ännu, gör det. Kanske hen ändå känner samma sak men vet inte hur hen ska göra istället. Testa att börja introducera den typ av båtliv du och din partner önskar er, visa hur vi gör och vill ha det, men i små doser. Sedan är frågan hur ofta och länge svärföräldrarna är ombord. Om det är en bråkdel av semestern kanske det går att låta det gå.
Vi börjar skrika på varandra
När semestern äntligen kommer och vi så snabbt som möjligt vill ut med båten börjar vi skrika på varandra, innan vi ens kastat loss. Varför händer detta?
Om semestern precis har börjat låter det som att en anledning kan vara att ni, på olika sätt och av olika anledningar inte mår så bra. Då kanske ni ska avvakta med båtfärden. Kanske ni behöver återhämta er? Precis som man gör en inventering av båtens utrustning, gör en på ert sinnestillstånd. Tänk er en skala mellan -10 och +10, där -10 är nattsvart elände och +10 eufori. Var befinner ni er? Och vad behöver ni för siffra för att kunna påbörja er båtsemester?
Min partner kan inte lära ut
Min partner är uppvuxen på sjön och är mycket sjövan. Det är inte jag. Hen vill lära mig köra vår motorbåt, men jag tycker inte att hen kan lära ut. Hur kan vi komma vidare?
Bara för att man är mycket sjövan, betyder det inte att man är en pedagogisk lärare. Troligen så har din partner lärt sig genom egna upplevelser och har nu en automatisk kunskap som nästan är omedveten. Då är den svår att lära ut. Ett tips är att ni båda tar en manövreringskurs tillsammans med en coach i er båt eller med andra elever i en helt annan båtmodell, även om din partner redan kan mycket så får ni båda en pedagogisk förklaring av en utbildad coach.
Vi kan inte kommunicera
Vi fungerar hur bra som helst i alla andra situationer men när vi ska lägga till är det som att vi båda tappar all förmåga att kommunicera. Varför och hur ska vi bli bättre?
Det kan ha att göra med att ni båda är i en stressig situation och då kan förmågan att vara tydlig försvinna. Istället agerar man i affekt och då brukar omedvetna negativa beteendemönster komma fram. Det bästa är att ha ett samtal kring detta när ni har lagt till och återhämtat er. Gå igenom vad som hände och vad som upplevdes som stressigt och obehagligt. Gör en plan på hur nästa båtsituation kan se ut, med varje moment steg för steg.
Äktenskapspanik i hamnen
Se kortfilmen om hamnsäkerhet tillsammans med Anna Mannheimer och Peter Apelgren.
Producerad av Transportstyrelsen och med nyttiga tips av Båtcoach Maria Lannér.
Paket för er som vill ha harmoni ombord
3 tim personlig träning i din båt
4 998 kr
Vi coachar dig och din partner i er båt, i er egen specifika situation och tränar på det ni behöver mest.
Baserat på beteendevetenskap får ni tankeverktyg för att kunna coacha er själva och andra i utmanade miljöer.
Om målbilden är att ni är flera som ska använda båten tillsammans samtidigt, är det bra om ni alla är med. Även om kunskapsmiljön är olika.
- 3 timmar på sjön
- Skräddarsytt efter era behov
- Praktisk träning
- Manövrering & Navigation
- Personlig utveckling & ledarskap
- Skapa tydlig målbild för ert båtliv
- Hur ni coachar era själva och andra
- Era självbilder och beteendemönster
- Inkl vår resa till/från din båt
“Kursen har stärkt mig i att våga ta kontroll/befäl över både båt och känslor – kanske framförallt det senare. Detta har gjort mig friare i vad jag använder båten till både själv och med andra. Roligt är också att min man upplever en enorm skillnad även när vi är två vuxna i båten; att jag är lugnare, coolare och mer in charge vilket såklart underlättar också för honom.”
“Jag som trott att jag alltid varit tydlig i min feedback och att min man var trög som inte fattade. Men nu förstår jag hur luddig jag varit och vi samarbetar så mycket bättre - både i båten och på land faktiskt!"
”Att få coachning har lärt oss en massa saker inte bara om hur vi ska köra, utan mycket om hur vi ska (om) fördela våra roller ombord. Vår kommunikation oss emellan har blivit både tydligare och trevligare."