Konsten att välja rätt båtmodell för dina behov

Det mycket du behöver tänka på och många beslut att ta innan du till köper en båt. Denna process kan bli lång krokig och då kan det kännas tryggt att få lite tips och råd på vägen.

Att köpa en båt du förälskat dig i, är som att köra bil när du är onykter

Det är strålande sol och vindstilla och på din promenad kan du på se motorbåtar åka förbi, fyllda med leende människor i solglasögon. Åh så underbart det ser ut - det där vill du också uppleva! Du surfar in på sidor som säljer båtar. Direkt blir du kär, den ser fantastisk ut och fint pentry har den också. Men är den verkligen rätt båt för dig? 

En Vacker Flipper 760 i eftermiddagssol, Adelsö Mälaren.
Liten flicka på fördeck tittar på spegelblank fjärd med båtar i solsken.

Mecka, bara softa eller både och

Är du en person som tycker om tekniska renoveringsprojekt i olika form och omfång, eller vill du bara kunna kasta loss och ta en dags eller helgtur när vädret är fint? Kanske vill du kunna sova över i båten? Några nätter, veckor eller till och med månader, eller kanske bo på den året om?

Vanliga frågor och svar för dig som planerar att köpa båt

Här nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren för dig som går i båtköpar-tankar. 

Motorbåtar mellan y-bommar Rörstands båtklubb, med St Eriksgatan och Sportpalatset i bakgrunden.

Äga, deläga eller hyra en båt

Det känns som ett för stort ekonomiskt ansvar att äga en båt själv. Vad finns för alternativ? 
Det är vanligt att man väljer att hyra eller deläga en båt, istället för att äga helt själv. Det finns flera företag som både hyr ut båtar och erbjuder delägarskap liknande "time-share"-modell. När man deläger en båt är det viktigt att ha ett sk. delägaravtal där allt ansvar, hantering och användande av båten klargörs. Om man hyr eller deläger via ett företag, brukar företaget tillhandahålla ett avtal.

Vilken båtmodell ska jag välja?

Jag tittar runt på alla typer av båtar, men hur ska jag veta vilken modell som är bäst?

Börja med att fundera igenom hur ditt behov ser ut och hur mycket pengar du är beredd att lägga. Gör upp en budget för löpande kostnader som bränsle och underhåll. Handlar det om att besegra haven, under en dag åka och köpa glass i solen eller kanske en helgtur med övernattning i skärgården? Hur många är ni som ska åka? Vill du kunna köra riktigt snabbt eller satsa mer på komfort?

Hur hittar jag båtplats?

Var hittar jag båtplats och vad finns för alternativ?

Det finns gott om båtklubbar, marinor och varv. Båtklubbar är ofta ideella medlembaserade föreningar och kostar mindre än kommersiella marinor och varv. De flesta finns utmärkta i karttjänster såsom Eniro. Ser du namnet på en klubb eller marina i närheten av där du bor så ta kontakt med dem. De flesta har ett kösystem där kötiden kan variera kraftigt mellan någon månad till flera år.

Mycket underhåll på en båt

Jag är orolig för att det är mycket att göra på en båt. Måste jag göra allt själv, är det dyrt att anlita någon som gör jobbet åt mig?

Olika båtar kräver olika mängd underhåll, både på insida och utsida. Ju mer trädetaljer, desto mer träunderhåll eftersom trä blir gammalt av sol, vind och fukt. En aluminiumbåt har nästan inget underhåll alls, plastbåtar behöver tvättas, poleras och vaxas. Ju äldre plastbåtar, desto viktigare med underhåll och skulle man råka få en reva i en platsbåt går det lätt att laga medan en buckla på en aluminiumbåt är svårare att räta ut.

Budget för båt & extra kostnader

Vad bör jag tänka på när jag gör en budget inför mitt båtköp?

Dels behöver du en budget för fasta kostnader såsom själva båtköpet samt eventuell utrusning som inte finns med. Sedan behöver du även en budget för rörliga kostnader såsom underhåll, försäkring, medlemsskap i båtklubb, plats på marina sommar och vinter.

Testköra båtar

Jag skulle helst vilja testköra de båtar jag tänker köpa men det känns som att det inte är tillåtet och att jag inte riktigt vågar. Hur ska jag göra?

Du ska alltid testköra de båtar du tänker köpa. Både i låg och hög fart. Försäljaren kan vara med och känner du dig osäker, ta med en oberoende coach. Det är viktigt att få känna efter hur båten beter sig med strömmar, vind, vågor och svall samt hur den känns att manövrera i en trängre hamnbassäng. Du bör också klättra runt på båten och sätta dig in i hur det känns att röra dig både inne i, och utanpå båten.

Blog

Tänk efter före ditt båtköp

Att köpa båt låter enkelt men kan sluta i katastrof. Här är 4 tips som ökar dina möjligheter till ett bra båtköp.

 

Paket för dig som planerar att köpa båt

Online - Förstå vad du ska köpa

fr 795 kr

Innan du köper båt är det viktigt att ta reda på vad det är du behöver och vill ha. I denna online-kurs ingår de övningar som Neptunia har genomfört tillsammans med kunder sedan 2016.

Med 15 pedagogiska videofilmer kan du både tänka igenom vad du vill ha för modell, träna OCH få en inblick i hur olika båtmodeller fungerar.

Kursen passar dig som tänker köpa en motorbåt mellan 5-14 meter, med en eller två motorer.

Du köper tillträde till HELA kursen med ALLA filmer och övningar antingen 1, 3 eller 6 månader.


 • 15 pedagogiska videofilmer
 • Checkmark Gör övningar i din egen takt
 • Y-bommar
 • Checkmark Vända i en trång hamn
 • Checkmark Hantera kraftig vind
 • Långsidestilläggning
 • Checkmark Bojtilläggning i för och akter
 • Checkmark Manövrera 1 & 2 motorer

3 tim personlig träning i hyrd båt

4 998 kr

Om du ännu inte har bestämt dig för vilken båtmodell du ska köpa kan det vara bra att testa.

Du kan då hyra en båt genom oss och vi tränar i den 3 timmar på sjön.


 • 3 timmar på sjön
 • Checkmark Skräddarsytt efter dina behov
 • Praktisk träning
 • Checkmark Manövrering & Navigation
 • Checkmark Personlig utveckling & ledarskap
 • Inkl vår resa till/från din båt
 • 50% rabatt på Onlinekursen "Övningar bakom ratten"

Coach inför båtköp

1 375:- / tim

Vi hjälper dig att ställa rätt frågor och tillsammans med dig går vi igenom båtens alla funktioner och installationer.

Det är många beslut som ska tas innan köp.

Vi hjälper dig under delar eller hela processen.

Vi kan också vara med när du testkör båten och säkerställer att det är just exakt denna båt du ska köpa!


 • Checkmark Vi möter upp vid försäljningsbryggan
 • Checkmark Testkörning
 • Skrov, däck, inredning
 • Motorrum, infästning
 • Bränslesystem
 • Checkmark Installationer
 • VVS
 • Checkmark El, 12/24/230 V
 • Checkmark Navigationsutrustning

”Vi var precis på väg att skriva under köpekontraktet när vi fick tips om att det vore bra att lyfta båten upp ur vattnet för att titta på skrovet. Och det visade sig att där var en lagning som inte var ok gjord. Då tog vi hjälp av Neptunias besiktning som hjälpte oss att bedöma vad det skulle kosta att laga denna skada, så att vi kunde ha en diskussion om priset med säljaren!"

“Min svärfar försökte varna mig när jag kom hem och berättade att jag lagt ett spontanbud på en båt en kompis ville sälja. Han sade: "Att köpa en båt du förälskat dig i, är som att köra bil när du är onykter". Han tipsade om Neptunia, vilket var bra för jag var på väg att köpa helt fel modell för vår familj."

”Jag kände mig bara besvärlig, som att jag tröttade ut försäljaren med min okunskap och frågor. Neptunias coach fick mig att förstå att jag inte alls frågade för mycket utan att jag var noggrann.”

Fyll i dina kontaktuppgifter och prenumerera på vårt nyhetsbrev