Grattis till ditt båtköp!

Äntligen har det blivit av! Båten är din. Kanske har du drömt om att bli båtägare under flera år, eller så är det lite av ett impulsköp. Hur som helst, nu är allt klart och du är redo att kasta loss. Kanske för allra första gången.

Glädje, spänning och lite nervöst

Välkommen till det magiska båtlivet där det är fullt normalt att känna alla känslor samtidigt. Så mycket nytt att lära sig.  Navigation, manövrering och allt det där tekniska på båten. Vad ska du ta tag i först? Vad behöver du veta? Hur tar du reda på vad det är du behöver veta?

Två kvinnor i motorbåt en Anytech 860 med dubbla utombordsmotorer.
Perfekt tilläggning av kvinna genom att backa in med akter mot brygga i hennes Grandezza med flybridge.

Trånga hamnar kan kännas läskigt

Den absolut vanligaste orsaken till att du kan känna obehag när du ska köra ut eller in i en trång hamn, är för att din hjärna förväntar sig att båten ska bete sig som en bil. Men det gör den inte. Har du inte ännu tagit förarintyg kan det dessutom kännas ovant att läsa ett sjökort och förstå sjömärken och djup.

Vanliga frågor och svar för nyblivna båtägare

Här nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren för dig som är nybliven båtägare. 

Musikartisten Dr Alban i sin motorbåt utanför Stadshuset på Riddarfjärden en solig dag i Stockholm.

Allra första färden

Jag har precis köpt en båt och ska ta hem den sjövägen till min brygga. Hur ska jag lägga upp min resa?

Börja med att hjälp av ett digitalt sjökort för att se var du är och vart du ska. Räkna ut hur lång tid det tar att köra, i vilken hastighet och vilken rutt du ska köra. Gå sedan in på en väderapp och kontrollera att vindar inte kommer att göra det för besvärligt för dig.

Navigation

Måste jag inte ha ett båtkörkort och kunna navigation först?

Det är bra att kunna det mest grundläggande när det gäller sjökort och sjövett. Dock är det inte ett krav för båtar under 12 meter. Om du inte hinner ta förarintyget innan din första båtfärd, planera för att ta det så snart det finns tid. Kanske under höst eller vinter. 

Viktigaste utrustningen

Vad ska jag tänka på när det gäller säkerhetsutrustning i båten? Vad behöver jag?

Här kan du ladda ner en lista med utrustning som kan vara bra att börja med. Glöm inte att också dubbelkolla hur det ser ut i hamnen där din båt ska ligga. Kanske behöver du köpa förtöjningsutrustning som inte följer med båten.

Vi har den smalaste platsen

Vi är nya båtägare och verkar ha fått den absolut smalaste platsen längst in i hamnen och jag är så nervös att ens kasta loss. Är det jag som behöver träna eller ska jag försöka hitta en ny plats?

Troligen behöver du både och. Om det är en marina eller klubb så brukar det gå att ställa sig i kö till en ny plats. Men får du en plats längre ut så kanske det blir andra utmaningar såsom mer trafik, svall och vind. Vår hjärna vill hela tiden "köra bil" i båten. Att manövrera en båt i en trång hamn behöver en helt egen teknik där du får bäst kontroll på båten om du "puffar" båten med korta, lätta växlar. Ska du svänga rör du på ratten medan du har neutral växel.

Bränsle

Hur vet jag att bränslet räcker till dit jag ska? Jag litar inte på att bränslemätaren fungerar.

Kolla i instruktionsböckerna hur mycket din tank rymmer och hur mycket bränsle motorn drar per sjömil i olika farter. Är du osäker, köp extra bränsle som räcker till din färd och häll i tanken. Det finns flera appar som visar var sjömackar finns där du kan fylla på mer bränsle. 

Väjningsregler

Hur ska jag tänka när vi kör på öppet vatten och det kommer mötande trafik?

Den viktigaste väljningsregeln när du är helt ny på sjön är att du tydligt ska visa din avsikt och anpassa farten efter förhållandena. I kanaler och trånga passager gäller högertrafik och du väljer alltid för segelbåtar som går för segel och för yrkestrafik. Även om du inte behöver ett förarintyg om du har en båt under 12 meter så förordar vi att du tar det så snart du kan.

Vågor & svall

Hur gör jag med vågor och svall?

Det är lätt att bli överraskad av vågor. Det bästa är därför att hålla utkik efter båtar som ger svall så att du är beredd när svallet kommer emot dig. Det kan ta flera minuter. I början innan du lär känna hur din båt fungerar med vågor och svall är det bäst att sakna ner farten, guppa dig genom vågorna i en 45 graders vinkel. Sedan kan du köra snabbt igen.

Motorstopp

Hur gör jag om motorn stannar och jag inte får igång den?

Är du i akut behov av hjälp, ring alltid 112. Sjöräddningen har en HJÄLP-App som är bra att ladda ner. Du kan även ringa ditt sjöassistans-bolag som brukar ingå när du försäkrar båten. Om du får motorstopp i en trafikerad farled, försök att ta dig bort till en lugnare plats.

Frida och dottern Matilda på deras Albin 25 som ligger i Bällstavikens Båtklubb.

Drömmen blev sann - nu är Frida båtägare

Frida är inte uppvuxen på sjön utan drömmen om en egen motorbåt började efter att ha bott åtta år på husbåt.

 

Paket för nyblivna båtägare

Övningar bakom ratten - Online

fr 795 kr

I denna online-kurs ingår de övningar som Neptunia har genomfört tillsammans med kunder sedan 2016.

Med 15 pedagogiska videofilmer kan träna helt i egen takt. Hemma i soffan, vid datorn eller i båten. Kursen passar dig som har en motorbåt mellan 5-14 meter, med en eller två motorer.

Du köper tillträde till HELA kursen med ALLA filmer och övningar antingen 1, 3 eller 6 månader.


 • 15 pedagogiska videofilmer
 • Checkmark Gör övningar i din egen takt
 • Y-bommar
 • Checkmark Vända i en trång hamn
 • Checkmark Hantera kraftig vind
 • Långsidestilläggning
 • Checkmark Bojtilläggning i för och akter
 • Checkmark Manövrera 1 & 2 motorer

3 tim personlig träning i din båt

4 998 kr

Vill du träna i din egen specifika situation, båthamn, i närheten av de hamnar och vatten du kommer att vistas i?

Baserat på beteendevetenskap övar vi på det du känner att du behöver mest och du får verktyg för att kunna coacha dig själv och andra. Max 3 pers i båten.


 • 3 timmar på sjön
 • Checkmark Skräddarsytt efter dina behov
 • Praktisk träning
 • Checkmark Manövrering & Navigation
 • Checkmark Personlig utveckling & ledarskap
 • Inkl vår resa till/från din båt
 • 50% rabatt på Onlinekursen "Övningar bakom ratten"

Sjötransport med coachning

5 998 kr

Ska du transportera din båt och känner att du behöver stöd på färden?

Vi har gedigen erfarenhet av både coachning, olika båtmodeller, dess teknik och köregenskaper.

Vi coachar dig under färden och säkerställer att allt ser bra och rätt ut vid din nya hemmahamn. Max 3 pers i båten.


 • Checkmark Vi möter upp vid försäljningsbryggan
 • Checkmark Säkerhetsgenomgång
 • Skräddarsytt efter dina behov
 • 4 timmar på sjön
 • Coachning under färden
 • Checkmark Iordningställnade av hemmahamn
 • Inkl vår resa till/från din båt
 • 50% rabatt på Onlinekursen "Övningar bakom ratten"

“Kursen får 5 poäng av 5. Jag har fått bekräftelse på att mitt eget sätt fungerar, vilket har gett mig bättre självförtroende. Nu vågar jag mycket mer. Neptunias coach var mycket bra, pedagogisk, inlyssnande på ett lugnt och tryckt sätt. Kursen var anpassad efter just mig och jag rekommenderar den varmt”– Anna.”

““Bra mental förberedelse och väl konstruerad praktik. Jag lärde mig att fokusera och förbereda en manövrering istället för att oroa mig vad andra ska tänka när de ser mig, och jag lärde mig att inte ge upp efter tre försök. Neptunias coach var tålmodig, uppmuntrande och kompetent.”

”Neptunias coach hade en hög kompetens att lära ut de mentala, teoretiska och tekniska momenten som så väl ska harmoniera för att kunna njuta på sjön. Smart att omsätta kunskapen i metaforer och affirmationer. Det skapar hållbara kunskaper framåt.”

Fyll i dina kontaktuppgifter och prenumerera på vårt nyhetsbrev