Båtkurs

Båtaktivitet för ensamkommande ungdomar

Lär Aleris Omsorgs artikel om Neptunias båtaktivitet för ensamkommande flyktingar och hur båtaktiviteter kan vara bra rehab för kraftiga trauman.


På Aleris intranät skriver de om Neptunias motorbåtsaktivitet för ensamkommande ungdomar:

Att använda motorbåtar som verktyg i rehabiliteringssyfte är en effektfull metod för att skapa mod och motivation och överbrygga rädslor för vatten.

Det blev många leenden och en stor dos av ökad självkänsla hos alla åtta ensamkommande ungdomar samt tre boendecoacher när de en augustidag fick tillfälle att tillsammans med en båtcoach lära sig navigera och manövrera motorbåtar mitt i Stockholm City.

Båtlivet är för många förknippat med välbefinnande, men det kan också vara förknippat med oro och dåliga erfarenheter av att vara på vattnet. Genom att själv få tillfälle att lära sig lite om navigation och även uppleva hur det känns att sitta bakom ratten och styra en motorbåt är därför ett effektfullt verktyg för att träna mentalt fokus och få bättre självkänsla – både på vatten och på land.

– Vårt uppdrag med ungdomarna som bor hos oss vilar på två ben – god omsorg och introduktion i det svenska samhället. Jag var ute efter en mycket speciell upplevelse som kan öppna nya dörrar, och förhoppningsvis leda till mycket annat positivt för dessa ungdomar längre fram i livet. Det jag fastade för när det gäller Neptunias pedagogik är att fokus ligger på personlig utveckling, hur man tänker om sig själv och andra, säger Jesper Sandahl som är enhetschef för Aleris boende för ensamkommande i Mölndal.

Maria Lannér som grundat företaget Neptunia har sett många exempel på hur människor växer mentalt och får bättre självkänsla bara genom att få köra motorbåt och oavsett om de har någon tidigare båterfarenhet eller inte.

– Det är motivationshöjande att köra motorbåt, och eftersom Neptunias pedagogik lika mycket går ut på att hantera sitt sinnestillstånd när saker inte går som man har tänkt, och hur man hanterar “lugnet i stormen”, så ser jag hur man kan använda motorbåtsmanövrering som ren terapi, oavsett det gäller grupper eller individer. Och det är fantastiskt att se hur människors självkänsla kan växa under bara några timmar på sjön, säger Maria.

Kursdagen med Neptunia var skräddarsydd i samarbete med Aleris och baserad på ungdomarnas behov. Ungdomarna fick förutom manövrering bland annat lära sig hur man läser ett sjökort, lite om vett och etikett på sjön. De fick även träna man-över-bord och slussa i Karl Johan Slussen vid Gamla Stan.

– Det var en fantastisk dag och alla var jättenöjda. Det verkar dessutom ha varit en av årets mest båt-täta dagar eftersom det var söndag och soligt väder. Det blev mycket träning på att hålla koll på hur man kör, men också hålla koll på alla andra båtar, säger Maryam Kabiri, boendecoach på Aleris.

 

Similar posts