Lägga till i en rörig hamn - så hanterar du scenskräcken

Du vill inget hellre än att kunna lägga till som en kung i en populär hamn när det är som mest båtar och folk på bryggan, men din ångest sätter stopp och du kör istället förbi och lägger dig i närmaste naturhamn. 

Dina kollegor och bekanta väntar redan på sjörestaurangen

Äntligen är du iväg. Tillsammans med din partner har ni kastat loss och ska bege er till en av skärgårdens mest besökta destinationer. Det är prime-time och ni är lite sena. Festen väntar, längst in i hamnen.

Man och kvinna som kör motorbåt Storebro Commande på flybridge, ska lägga till i Svinninge marina.
Båtcoach Maria Lannér förklarar hur man ska coacha sig själv när det känns läskigt att lägga till med motorbåt, dubbla reglage.

Även om du vet exakt hur du ska manövrera, är det som att hjärnan låser sig

Hjärtat rusar, händerna skakar och nerverna trillar utanpå huden när hamnen kommer närmare. Allt du lärt dig är som bortblåst från hjärnbarken och du känner att du måste åka bort en bit för att kunna ur din mentala låsning.

Flera sätt att tackla din scenskräck bakom ratten 

Nedan får du några av svaren du letar efter så att det blir lättare att lägga till i en hamn med publik och utan panik. 

Man och kvinna i motorbåt med flybridge Storebro Commande, tilläggning mellan y-bommar i Svinninge gästhamn.

Åskådare på bryggan

Det känns så obehagligt när folk på bryggan stirrar på mig, som att de väntar på att jag ska göra fel. Varför känner jag så?

En förklaring är att vår reptilhjärna, amygdalan, upplever situationen på samma sätt som en människa på savannen för flera tusen år sedan, där uteslutande ur en flock kunde betyda döden. En "fly eller fäktas"-respons på en hotfull situation, där man löper stor risk att tappa i social status helt enkelt.

Underhållning på distans

Det är inte bara mina egna hjärnspöken som inbillar mig att folk tittar - jag ser verkligen hur de pekar och skrattar åt mig. Varför tycker man det är kul att stirra på andra?

Troligen så har de som sitter på bryggan eller i sin båt, upplevt exakt den situation du själv befinner dig i just nu. Men nu kan de sitta på behörigt avstånd och tryggt njuta av lite "drama", långt ifrån deras egen rädsla. 

Restaurangbryggor

Det är som att min hjärna slutar fungera precis innan jag ska köra in i en hamn vid en sjörestaurang. Varför känns just restaurangbryggor jobbigare än andra bryggor?

Om du strax ska anlända till en sjörestaurang så är du det troligen för att du ska äta där. Många glömmer bort att man tappar energi mycket snabbare på sjön, vilket gör att när du väl är framme vid restaurangbryggan, är du både hungrig och trött. Men du känner inte av hungern, bara att hjärnan inte fungerar lika bra. Ett tips är därför att ta något litet att äta ca 15-20 minuter innan du ska lägga till vid restaurnagbryggan.

Gammal incident ger ångest

Förra året stötte vi i en båt som låg vid en närliggande y-bom. Inget gick sönder men vi blev rädda och nu får jag ont i magen så fort vi åker in i en hamn. Varför?

Du har fått vad man kallar ett spacialt negativt "känslo-ankare". Det är ett minne som uppkommit när du varit med om något som gett dig ett starkt negativt känslomässigt sinnestillstånd. Och detta minne är kopplat till en specifik plats. Ett sådant minne kan skapa begränsande övertygelser, men de går att coacha bort genom samtal.

Panik även utan publik

Det spelar ingen roll om det är publik eller inte, jag får panik vid bryggor i varje fall. Inte lika mycket när vi ska kasta loss som när vi ska anlända till vår destination och lägga till. Vad är det för fel på mig?

Dels kan det bero på att du haft en tidigare negativ upplevelse vid samma typ av situation, som har gett dig ett känslominne som nu begränsar dig. Det handlar också troligen om att du känner dig trött och då kickar gärna din biologiska, automatiska "bilkörare" igång och vill köra på samma sätt som du gör i en bil. Det kan också bero på att omgivningen, omständigheterna där du ska lägga till, kräver en bättre och tydligare förberedelse i flera steg.

Båten rör sig inte dit jag vill

Jag känner mig hur säker som helst ute på öppet vatten, men i hamnar är det alltid lika nervöst och båten rör sig inte dit jag vill. Vad gör jag för fel?

Troligen så har du en biologisk autopilot från din bilkörning som rör på ratten och förväntar sig samma effekt som i en bil. Generellt behövs två helt olika manövreringstekniker för att köra på öppet vatten och i en trång hamn. På öppet vatten liknar det bilkörning där du har en växel i hela tiden, men i en hamn ska du "puffa" båten med sekunder korta växelintervall, gå i och ur växel hela tiden och röra på ratten medan du har neutral, alltså ur växel.

Blog

Bryggåskådare och flyktbeteenden

4 tips för dig som får scenskräck och ångest när du ska lägga till i en hamn.

 

Paket för dig som vill bli av med scenskräcken

Övningar bakom ratten - Online

fr 795 kr

I denna online-kurs ingår de övningar som Neptunia har genomfört tillsammans med kunder sedan 2016.

Med 15 pedagogiska videofilmer kan träna helt i egen takt. Hemma i soffan, vid datorn eller i båten. Kursen passar dig som har en motorbåt mellan 5-14 meter, med en eller två motorer.

Du köper tillträde till HELA kursen med ALLA filmer och övningar antingen 1, 3 eller 6 månader.


 • 15 pedagogiska videofilmer
 • Checkmark Gör övningar i din egen takt
 • Y-bommar
 • Checkmark Vända i en trång hamn
 • Checkmark Hantera kraftig vind
 • Långsidestilläggning
 • Checkmark Bojtilläggning i för och akter
 • Checkmark Manövrera 1 & 2 motorer

3 tim personlig träning i din båt

4 998 kr

Vi coachar dig i din båt, i din egen specifika situation och tränar på det du behöver mest. 

Baserat på beteendevetenskap får du tankeverktyg för att kunna coacha dig själv och andra i utmanade miljöer.

Om målbilden är att det är flera som ska använda båten tillsammans samtidigt, är det bra om ni alla är med. Även om någon kan mycket mer. Max 3 pers i båten.


 • 3 timmar på sjön
 • Checkmark Skräddarsytt efter dina behov
 • Praktisk träning
 • Checkmark Manövrering & Navigation
 • Checkmark Din självbild & beteendemönster
 • Checkmark Din och andras kommunikation
 • Inkl vår resa till/från din båt
 • 50% rabatt på Onlinekursen "Övningar bakom ratten"

“Jag trodde att det skulle räcka med att ta alla kurser som finns. Jag har till och med Klass 7, men det var inte förrän jag förstod att min ångest inte ens hade med båtliv att göra.”

“Känns lite pinsamt att behöva erkänna att mitt största problem som orsakat ångest vid tilläggning är rädslan att göra bort mig inför andra med status, som jag tror kan något bättre än jag. Tack Neptunia för att ni hjälpt mig att släppa prestigen."

”Det som hände när vi av misstag backade in i en annan båt var ju inte ens farligt, inget förstördes. Ändå gjorde den lilla incidenten att jag undvikt gästhamnar i 10 år. Nu när jag fullt ut förstår har jag kunnat lägga till och vänta i trånga hamnar hur enkelt som helst."

Fyll i dina kontaktuppgifter och prenumerera på vårt nyhetsbrev